Miellyttävä ympäristö - mistä se rakentuu?

25.01.2023

Kun ajattelet sinulle tärkeää tilaa tai ympäristöä, mikä on ensimmäinen ajatuksesi?

Näetkö tilan tai jonkin yksityiskohdan kuvana mielessäsi? Tuleeko mieleesi tuoksuja tai ääniä? Muistatko, miltä jokin materiaali tuntuu? Onko ajatus miellyttävä vai epämiellyttävä?

Ympäristömme vaikuttaa meihin enemmän kuin huomaammekaan. Joillekin se on ennen kaikkea visuaalinen - silmä hakeutuu kauniisiin yksityiskohtiin. Toiset kiinnittävät huomionsa siihen, miltä pinnat tuntuvat tai millainen on äänimaailma. Monelle tärkeintä on, että liikkuminen ja toimiminen ympäristössä on vaivatonta.

Olet ehkä huomannut, että tullessasi tiettyyn ympäristöön olosi rauhoittuu, vaikka takana olisi stressaavan kiireinen päivä. Tai reissullasi olet saattanut odottaa pääseväsi hotellihuoneeseen lepäämään, mutta huoneessa olosi onkin ollut levoton.

Me kaikki elämme erottamattomana osana ympäristöämme - sekä luonnollista että rakennettua ympäristöä. Havaitsemme sitä eri aistein ja teemme siitä jatkuvasti tulkintoja. Odotuksemme ja aiemmat kokemuksemme yhdistyvät aistimuksiimme, ja näin syntyy kokemus tunnelmasta. Voimme kokea tilan tunnelman olevan esimerkiksi turvallinen, lämmin, epäilyttävä, inspiroiva, levoton tai seesteinen.

Arkkitehtuurilla, tila-, sisustus- ja valaistusratkaisuilla voidaan tietoisesti (ja tiedostamatta) vaikuttaa ihmisten aistimuksiin ja tulkintoihin ympäristöstä. Esimerkiksi tietynlaiset värit, muodot ja valaistus voivat aktivoida ja toiset puolestaan rauhoittaa. Kotona moni tarvitsee paikkoja rentoutumiselle, mutta ehkä myös keskittymistä vaativalle työlle tai opiskelulle. Työpaikalla saatamme toivoa yhteisöllisyyttä helpottavia tilaratkaisuja. Vaatekaupan sovituskopissa odotamme liikkumistilaa, miellyttävää valaistusta ja sopivaa taustamusiikkia.

Mikä tärkeintä - kokemus on aina yksilöllinen. Kun haluat muovata ympäristöäsi sinulle paremmin sopivaksi, voit palata alussa esittämääni ajatusleikkiin. Uppoa saamaasi ajatukseesi tilasta ja tunnustele sen eri elementtejä:

  • Visuaalisuus ja estetiikka. Miltä näyttää? Mikä yksityiskohta kiinnittää huomiosi? Onko jotain, mikä häiritsee silmääsi?
  • Toiminnallisuus ja käytännöllisyys. Onko tilassa helppo liikkua? Löydätkö tarvitsemasi tavarat? Voitko mukavasti tehdä tilassa asioita, joita siellä on tarkoitus tehdä?
  • Äänimaailma. Mitä ääniä tilassa on? Kuuletko ääniä ympäristöstä? Kaikuuko? Onko äänimaailma miellyttävä vai epämiellyttävä?
  • Tuoksut ja tuntemukset. Miltä tuntuu astua lattialle paljain jaloin? Entä istahtaa tuolille tai sohvalle? Erotatko tiettyjä tuoksuja, hyviä tai huonoja?

Voit hyödyntää tätä sapluunaa, kun koet, että jokin käyttämäsi tila ei täysin palvele tarkoitustaan tai miellytä silmääsi. Samalla voit pohtia, mikä sinusta on erityisen tärkeää olla kunnossa: visuaalisuus ja estetiikka, toiminnallisuus ja käytännöllisyys, äänimaailma vai tuoksut ja tuntemukset. Harkitessasi muutosta, lähde liikkeelle siitä, minkä itse koet tärkeimmäksi.

Kodin lisäksi voit miettiä tällä tavoin vaikkapa työpaikkaasi, harrastuspaikkaasi tai muuta käyttämääsi tilaa. Kysymyksiä pallottelemalla pääset asian ytimeen: onko nyt kyse siitä, mitä näet, kuulet tai tunnet - vai jostain muusta? Pyydä apua ammattilaiselta matalalla kynnyksellä. Autan sinua mielelläni näissä pohdinnoissa ja ratkaisujen etsimisessä!


Piia / Hehku Sisustussuunnittelu
piia@hehkusisustus.fi
hehkusisustus.fi/palvelut