Uudiskohteen sisustaminen - muistilista

26.04.2023

Uudiskohteiden sisustamisen osalta minuun otetaan yleensä yhteyttä siinä vaiheessa, kun talo on jo rakennettu, ja pintamateriaalit ja kiintokalusteet asennettu. Tällöin sisustussuunnittelu painottuu pääosin irtokalusteisiin, tekstiileihin, valaistuksen täydentämiseen ja sisustuksen viimeistelyyn. Mahdollisesti otan kantaa myös sellaisiin muutostarpeisiin, joita on ilmennyt ensimmäisten asumiskuukausien aikana. Autan mielelläni tällaisissa tilanteissa saamaan sisustuksesta eheän ja viimeistellyn kokonaisuuden.

Mielelläni kuitenkin neuvon uudisrakentajia panostamaan sisustussuunnitteluun jo varhaisemmassa vaiheessa. Miksi?

Kun pääsee rakentamaan uutta kotia tai vapaa-ajan asuntoa, on edessä valtavasti mahdollisuuksia. Rakennusprojekteissa on useita osa-alueita, joita tulee hallita yhtäaikaisesti. Yksittäisten valintojen määrä rakentamismatkan varrella on lukematon, minkä lisäksi haasteita tulee aina vastaan, kun alkuperäiset valinnat eivät toimikaan. Ei olekaan ihme, että välillä rakentajalle iskee turnausväsymys!

Rakennusprojekti saa parhaat lähtökohdat, kun suunnittelutyö tehdään huolella ja laadulla, konsultoiden eri rakennusvaiheiden ammattilaisia. Alussa selvitetään tietysti tontin tarjoamat raamit rakennukselle, minkä jälkeen oman talon tai mökin suunnittelu etenee usein pohjaratkaisun pohdintaan.

Kun arkkitehti piirtää pohjakuvia ja suunnittelee rakenteita, on oikea hetki ottaa projektiin mukaan sisustussuunnittelija.


Sisustussuunnittelija huomioi koko sisätilojen kokonaisuuden aina pohjaratkaisusta ja pintamateriaaleista väreihin, kalusteisiin, tekstiileihin, valaistukseen ja sisustuksen viimeistelyyn.
Siksi onkin hedelmällisintä, jos sisustussuunnittelija on mukana jo alkuvaiheista lähtien, tehden tiivistä yhteistyötä muiden suunnittelijoiden (kuten arkkitehti, sähkösuunnittelija, LVI-suunnittelija) kanssa.

Mitä useampi näkökulma tuodaan yhteen, sitä tehokkaammin vältytään virheiltä, jotka harmittaisivat asukkaita jälkikäteen. Nämä saattavat olla pahastikin häiritseviä asioita, joihin sisustussuunnittelija ei välttämättä jälkikäteen pysty vaikuttamaan, vaan ne vaatisivat kalliita korjaustoimia. Huolelliseen, kokonaisvaltaiseen suunnitteluun kannattaa panostaa, sillä se takuulla maksaa itsensä takaisin ajan saatossa.

Suunnitteletko uudiskohteen rakentamista? Pohditko, mitä kaikkea sisustamisen näkökulmasta pitäisi ottaa huomioon projektin aikana? Tässä sinulle tueksi napakka muistilista, jolla pääset alkuun:

  • Tunnelma. Millaisen tunnelman haluat luoda sisätiloihin?
  • Tilankäyttö ja säilytysratkaisut. Millaista elämää tilojen tulisi palvella? Millainen pohjaratkaisu mahdollistaa helpon kulkemisen tilasta toiseen sekä riittävän säilytystilan?
  • Valaistus. Mihin valaistusta tarvitaan eri tiloissa? Millainen valo miellyttää, millainen häiritsee?
  • Värit ja materiaalit. Tämä on sinun kotisi. Miltä sen väri- ja materiaalimaailman tulisi näyttää?
  • Irtokalusteet, tekstiilit ja sisustuksen viimeistely. Mitä muotoja ja visuaalisia elementtejä haluat nähdä kodissasi? Voitko hyödyntää kalusteita ja tekstiilejä nykyisestä kodistasi?

Olen mielelläni apunasi, jos kaipaat ammattilaisen näkemystä kokonaisuuden hahmottamiseen tai yksittäiseen sisustamisen osa-alueeseen.

Piia / Hehku Sisustussuunnittelu
piia@hehkusisustus.fi
hehkusisustus.fi/yhteydenotto