Olet tyylikkäämpi kuin arvaatkaan

01.03.2023

Olen usein kuullut väitteen, jonka mukaan sisustussuunnittelijaa etsiessään asiakas tekee lopullisen valintansa suunnittelijan tyylin tai "sisustusmaun" perusteella.

Suunnittelijan tyylitaju ja mieltymykset väistämättä vaikuttavat siihen, millaisia suunnitelmista tulee ja millaisia referenssejä suunnittelija saa. Ajan saatossa saattaa käydä niin, että tietystä sisustustyylistä pitävät asiakkaat päätyvät tietyn suunnittelijan pakeille. Se on tietysti täysin luonnollista. Osa suunnittelijoista työskentelee vahvasti tietyn tyylisuunnan parissa, jättäen tietoisesti hyvin omintakeisen kädenjäljen. Arvostan suuresti tällaista taituruutta!

Mutta entäs se asiakkaan oma tyyli?

Tyyliä ja tyylikkyyttä voi määritellä eri tavoin eikä mikään määritelmä ole oikea tai väärä. Itse kuvailisin sisustustyyliä valintojen kokonaisuudeksi, joka muodostaa tilan tunnelman. Sisustamisessa tyyli ja tunnelma rakentuvat pitkälti samoista elementeistä: esteettisistä valinnoista, tuoksuista, äänistä ja tuntemuksista. Viihdymme parhaiten tiloissa, joiden visuaalinen näkymä miellyttää silmäämme, joissa ei ole aistejamme häiritseviä tekijöitä, ja joissa voimme olla rennosti oma itsemme.

Uskon, että jokaiselle ihmiselle on löydettävissä oma tyyli - myös sisustuksessa. Usein oman sisustustyylin rakentaminen tuntuu kuitenkin vaikeammalta kuin vaikkapa vaatetyylin löytäminen. Samat visuaaliset lainalaisuudet eivät välttämättä pädekään vaatetuksessa ja sisustamisessa. Voit esimerkiksi tykätä mustista ja graafisen mallisista vaatteista, mutta kotonasi viihdyt pastellinsävyjen ja pehmeiden muotojen ympäröimänä. Niin vaatetuksessa kuin sisustamisessa saatat myös kulkea tietoisesti tai tiedostamattasi trendien mukaan, perehtymättä tarkemmin henkilökohtaiseen tyyliisi.

 

Suunnitteluperiaatteisiini kuuluu ajatus siitä, että jokainen tyyli on uniikki, koska jokainen ihminen on uniikki. Vaikka et tunnistaisi omaa (sisustus)tyyliäsi, on sinulla sellainen! Tyyli saa myös muuttua elämän eri vaiheissa ja saada vaikutteita yllättävistäkin paikoista. Esimerkiksi ihastuminen johonkin uuteen väriin tai materiaaliin saattaa käynnistää muutosprosessin, jossa sisustus- tai vaatetyylisi muokkautuu uudenlaiseksi tämän ihastuksen inspiroimana.

Entä jos oma sisustustyyli on täysin hukassa? Silloin on hyvä pysähtyä pohtimaan osa-alueita, joista tyyli rakentuu. Voit aloittaa näistä:

  • Värit ja kuosit. Kaipaatko kirkkaita vai murrettuja värejä? Harmoniaa, kontrasteja vai molempia? Mikä väri inspiroi ja mikä taas rauhoittaa?
  • Muodot ja materiaalit. Millaiset muodot miellyttävät silmääsi? Pidätkö tukevammista vai keveämmistä kalusteista? Millaiset materiaalit tuntuvat hyvältä kätesi alla?
  • Kerroksellisuus. Viihdytkö hyvin, kun ympärilläsi ja näkökentässäsi on mahdollisimman vähän esineitä ja materiaaleja? Vai nautitko kerroksellisuudesta ja mielikuvituksellisista yhdistelmistä?

Näitä kolmea osa-aluetta pohtimalla pääset jo hyvään alkuun. Voit myös selailla nettiä, somea, kirjoja ja lehtiä, ja pyrkiä löytämään mahdollisimman erilaisia sisustustyylejä. Näin saat vähitellen selkeyttä siihen, millaiset tyylit tuntuvat sinusta omalta ja turvalliselta - ja millaiset taas inspiroivilta, mutta ehkä hieman jännittäviltä toteuttaa.

Usein kiinnostava tyyli löytyy yhdistämällä turvallisia ja jännittäviä elementtejä.
Usein kiinnostava tyyli löytyy yhdistämällä turvallisia ja jännittäviä elementtejä.

Miten Hehku Sisustussuunnittelu voi auttaa sisustustyylin löytämisessä?

Hehkun tärkein arvo on ihmiskeskeisyys. Jokainen projekti ja pienikin konsultaatio lähtee asiakkaasta, joka on ihminen. Suunnittelijana merkittävintä osaamistani on ymmärtää syvällisesti asiakkaani tarpeet ja mieltymykset sekä löytää parhaat mahdolliset ratkaisut toiveiden täyttämiseksi.

Suunnittelijana toivon, että saan palvella asiakkaitani juuri sellaisena kuin he ovat, juuri heidän omalla tyylitajulla tai "tyylitajuttomuudella" varustettuina. Jos asiakas ei tunnista omaa tyyliään, on tehtäväni kaivaa se esiin yhdessä hänen kanssaan. Tämä on usein monivaiheista työtä, jossa tarkennuksia tehdään matkan varrella, projektin ja asiakassuhteen edetessä. Palveluihini kuuluu lisäksi tyylikartoitus, jota voi hyödyntää myös yksittäisenä palveluna.

Arvostan jokaista asiakastani ainutlaatuisena ihmisenä. Tavoitteeni on, että sisustus aidosti kunnioittaa asiakkaan persoonallisuutta ja elämäntapaa. Silloin sisustus täyttää myös Hehkun tärkeimmän tavoitteen eli mahdollistaa hyvää elämää.


Piia / Hehku Sisustussuunnittelu
piia@hehkusisustus.fi

hehkusisustus.fi/palvelut